1.08.2015

Herbaty podwójnie rozgrzewające idealne na zimę.

Kiedy mróz trzaska za oknem, śnieg się pojawił i nie chce zniknąć - najwyższa pora się rozgrzać. A co jest lepsze na rozgrzanie od herbaty? Chyba tylko połączenie herbaty z alkoholem. Wpis tylko dla pełnoletnich! Pamiętaj też, że alkohol szkodzi zdrowiu i ogłupia. W przeciwieństwie do herbatki!


Jasne, można po prostu wlać kieliszek czegokolwiek do szklanki z herbatą i na tym skończyć udziwnianie - to bardzo zbójnicka herbatka!

Ale jeśli masz ochotę na coś o bardziej złożonym smaku, dziś zaprezentuję kilka pomysłów. Proporcje, jak to u mnie, pozostawiam waszej wyobraźni.

Lecznicza Herbatka
Do zrobienia herbaty, która pomoże na przeziębienie i śniego-chandrę, będą ci potrzebne Earl Grey, świeży sok pomarańczowy i cytrynowy, miód, cynamon, gałka muszkatołowa i nalewka ziołowa. Herbatę zaparza się w garnuszku z dodatkiem przypraw, po kilku minutach należy ją odcedzić. Wtedy można rozpuścić w niej miód, dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz nalewkę. Pije się ją ciepłą, ale nie gorącą! Podobno pomaga na kaszel, chrypkę i przeziębienie.

Whisky Chai
Chai to herbata z mlekiem i przyprawami - o orientalnym, przyjemnym smaku. Trochę ją podkręcimy. Będziesz potrzebować mleka, czarnej sypanej herbaty, kardamonu, cynamonu, imbiru, goździku, brązowego cukru i whisky. Zagotuj mleko, po czym odstaw je z ognia. Dodaj przyprawy, cukier i herbatę. Po 10 minutach odcedź płyn, podgrzej trochę i dodaj whisky. Smacznego!

Long Island Hot Tea
Zimowa wersja drinka, który jest w menu każdego cocktail baru. W jego skład wchodzą wódka, gin, cointreau, tequila i rum (w proporcji 1:1), czarna herbata - gorąca i najlepiej mocna, sok z cytryny, miód i cynamon. Pij na ciepło, najlepiej w przezroczystych szklankach, z laską cynamonu w środku dla ozdoby.

Herbaciane Mojito
Potrzebować będziemy herbaty zielonej lub czarnej, białego rumu, świeżej mięty, soku z limonki i brązowego cukru. Kiedy zaparzona i odcedzona herbata trochę przestygnie, rozpuść w niej cukier. Dodaj sok z limonki i lekko pogniecioną miętę. Można pić na ciepło lub na zimno, z lodem.

Zielona Pomarańczka
Do stworzenia tego napoju potrzebna będzie, przede wszystkim, zielona herbata. Do tego likier pomarańczowy, plasterki pomarańczy i trochę startej skórki pomarańczowej. Herbatę zaparza się ze skórką, likier i plasterki pomarańczy dodajemy do trochę przestudzonego i odcedzonego naparu.

Smacznego i trzymajcie się ciepło!

3 komentarze:

  1. Wszystko fajnie, tylko trochę tej zimy brak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w dniu publikacji za oknem był śnieg. trochę ;)

      Usuń
    2. http://i1.ryjbuk.pl/533a8e9b06df8604eeee8dbc54c22b21b6d41a97/oczekiwania-vs-real-gif-gif

      Usuń